Meniu Închide
daniela-gavankar

Daniela (Martinescu) Gavankar

Psiholog Specialist
Analist Comportamental (Applied Behavior Analysis)
Lector Universitar Spiru Haret
Președinte AITA
(Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism)

În 1997 am început Facultatea la Universitatea București, și m-am întâlnit pentru prima dată cu copiii cu cerințe educaționale speciale, făcând practică de specialitate și voluntariat. Am terminat facultatea în 2001 și mi-am luat în primire specializarea de psihopedagog, având cu mine o mare dorință de a ajuta, entuziasm și câteva informații… puține.

În cei douăzeci de ani de la primele întâlniri cu copiii speciali, am avut toate posturile de care ar putea avea nevoie un copil cu cerințe educaționale speciale: am lucrat ca profesor, ca shadow, terapeut ABA, logoped, coordonator ABA.

Din 2001 am început să lucrez cu bucurie și entuziasm ca profesor psihopedagog într-o școală specială, având clasă de copii cu diverse deficiențe și diverse provocări, și astfel i-am cunoscut din postura de profesor psihopedagog. Pentru că în învățământ m-am simțit încorsetată de o serie de obiceiuri pe care nu le înțelegeam, dar fascinată de copii și dornică de rezultate frumoase, am continuat într-o fundație pentru copii cu autism, ca logoped, participând la numeroase cursuri de specializare pentru stimularea și dezvoltarea comunicării și vorbirii la copii. Din 2004, chiar când ABA a început să fie cunoscută la noi în țară, am început să lucrez ca terapeut ABA, inițial la fundație, apoi în mediu rezidențial, unde am rămas până în 2010, lucrând ca terapeut, shadow la gradiniță și la școală, și mai apoi ca și coordonator de programe ABA. La momentul respectiv ABA era cunoscută foarte puțin și doar în casele copiilor.

Am lucrat 4 ani sub supervizarea unor specialiști extraordinari din Israel, Marea Britanie și SUA, dobândind astfel o experiență practică extraordinară, dar fără a avea și o pregatire academică, teoretică în acest sens.

Între 2006 și 2008 am făcut un master la Universitatea București, în Terapie și recuperare în psihopedagogia specială care nu m-a ajutat deloc să înțeleg ABA, iar între 2008 și 2010 am făcut un master în Applied Behavior Analysis, la University of North Texas, devenind astfel analist comportamental. De atunci am avut continuu dorința de a-mi ajuta echipele să înțeleagă ABA. Și nu doar echipele cu care lucram eu direct. La cursurile mele sunt invitați psihologi din toată țara, educatori și părinți deopotrivă.

În 2008 am înființat Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, AITA, unde am coordonat activitatea terapeuților și programele terapeutice a peste 100 de copii, în cei 10 ani de la înființare.

Dorința de face o diferența semnificativă în viața copiilor cu autism și a familiilor lor, m-a împins cumva către organizarea cursurilor, astfel că din anul 2010 susțin cursuri despre ABA (Applied Behavior Analysis) atât pentru specialiști – acreditate de către Colegiul Psihologilor din România, cât și pentru părinți, educatori, învățatori și studenți. Am susținut traininguri de formare organizate de către RAA, în cadrul proiectului „Și ei trebuie să aibă o șansă” pentru peste 600 de psihologi în principalele orașe ale țării: București, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu și am supervizat activitatea psihologilor din cele 40 de centre pentru copii cu autism înființate în cadrul proiectului.

Nevoia de a schimba lucrurile în România este extrem de mare, de pregătire a terapeuților și de formare a unei imagini corecte despre aceasta abordare atât de utilă pentru dezvoltarea copiilor. În acest context, am susținut cursuri de formare în aproape toate orașele mari din România, în Arad, Bacău, Botoșani, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Craiova, Suceava, Constanța, Brașov, aducând odată cu cursurile mele informații, idei, coerență, entuziasm și mai ales, claritate în ceea ce privește aplicarea unui program intensiv de terapie ABA.

Din anul 2018-2019 mă găsiți ca lector universitar, fiind profesor asociat la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie, la masterul de Psihologie Clinică, unde predau un curs de terapie ABA, această universitate fiind prima din România care a înțeles nevoia de a pregăti psihologii în terapia ABA și din a cărui echipă fac parte cu entuziasm și bucurie.

Într-un domeniu încă nereglementat și prea puțin evaluat profesional, în care părinții și specialiștii lucrează nesupervizați, misiunea mea este să-i ghidez către o terapie ABA bine făcută, umană, logică și eficientă, urmârind, în primul rând, progresul copilului. Îmi doresc să ofer încredere, siguranță și inspirație atât specialiștilor cât și părinților cu care mă întâlnesc la cursurile mele.

Ne vedem la curs
Cu prietenie, Daniela (Martinescu) Gavankar

 

RECOMANDĂRI

Loredana Vârlan – Consultant ABA, Asociația ABA THERAPY, Piatra Neamț

Am mers la primul meu curs ABA la Aita, în București în anul 2012. A fost un curs care m-a impactat efectiv și care m-a făcut să îmi doresc să aflu mai mult, să pun în practică ceea ce am învățat și să lucrez la modul serios și responsabil pe această arie. A fost un curs complet și m-a uimit prin multitudinea informațiilor practice primite și a exemplelor și prin faptul că nu a mai fost încă un curs teoretic. Ceea ce sunt astăzi și faptul că lucrez în acest domeniu se datorează acestui curs. Atunci s-a născut dorința mea de a deveni terapeut ABA, de a lucra cu copii cu tulburări de dezvoltare de spectru autist și de a ma specializa pe această arie. Atunci mi-am dorit ca într-o zi să fie și în Piatra Neamt un astfel de centru și astăzi sunt mândră să spun că am reușit să pun bazele unei asociații cu un astfel de profil!

Mulțumesc din suflet AITA, mulțumesc din suflet Daniela Gavankar!

Consultant ABA Loredana Vârlan
Profil Facebook »

Mădălina Ionescu – Psiholog

Am cunoscut-o pe Daniela în urmă cu 4 ani, când mergeam ca shadow pentru un băiețel diagnosticat cu TSA, la centrul ei AITA. Am apreciat încă de la început calmul și profesionalismul cu care lucra și vorbea ea cu copiii cu tulburări autiste. Ulterior am descoperit același profesionalism, calm și fermitate când am urmat în București cursurile despre Analiză Comportamentală ABA, organizate de ea în perioada septembrie – decembrie 2018. A fost o binecuvântare pentru mine participarea la aceste cursuri unde am descoperit, ca viitor psiholog, noi metode de a determina copiii și tinerii să-și dezvolte abilitățile lor, am descoperit cum să-i îndrum pe tineri să-și crescă motivarea interioară, cum să-și dezvolte mai bine limbajul și motricitatea copiiilor autiști. M-a surprins plăcut la Daniela dăruirea cu care predă aceste cursuri (bogate în conținut, cu o structură ușor de înțeles și de aplicat) și dorința de a insufla cursantilor cunoștințele necesare și motivarea de a lucra cu folos cu copiii cu TSA. Recomand cu căldura cursurile organizate de Daniela Gavankar unde sper să regăsiți și voi în ele aceleași cunoștințe atât de necesare în terapia ABA, dar și motivarea, energia, bucuria pe care o emana ea, asa cum le-am găsit și eu! Succes!

Mădălina Ionescu – Psiholog
Profil Facebook »

Cristina Călin – Psiholog clinician, Coordonator ABA

Când spun Dana (Martinescu) Gavankar, spun omul de la care am învățat mult din tot ce știu acum despre terapia copiilor cu autism și nu numai. Deși era al treilea curs ABA la care participam, am fost la cursul Danei din București în 2017, și am dorit să particip fiindcă o cunoșteam ca om, ca lider și ca profesionist și eram convinsă că mai am multe de învățat. Și așa a și fost. Structura cursului a fost astfel creată încât să îmi permită să înțeleg pașii pe care trebuie să îi urmez în terapie, să pun întrebări atunci când am nelămuriri, limbajul cu care ni s-a predat a fost pe înțelesul cursanților, explicându-ne fiecare termen pe care nu îl cunoșteam, de asemenea pauzele au avut un rol important în a ne menține concentrarea. Pe parcursul cursului, la loc de cinste a fost așezată maniera în care se desfășoară ora de terapie, și anume, importanța jocului, starea de bine a copilului, motivația acestuia, dragostea cu care îi învățăm pe copii să învețe și nu în ultimul rând să scoatem tot ce e mai bun din noi pentru a contribui la clădirea unui viitor frumos.

Pentru toate acestea, îți multumesc, Dana!

Cristina Călin – Psiholog clinician
Website: CalinCristina.ro »


SIMPLITATEA ESTE COMPLEXITATEA REZOLVATĂ.

— Constantin Brâncuși