Recomandări de stat în casă, pentru părinți
Pentru că trebuie să stăm în casă și, cei care au copii, trebuie să ia rolul de educator, profesor sau terapeut, am pregătit o serie de recomandări de stat în casă!
Vă recomand să echilibrați cele două roluri de părinte și de specialist al copilului! Nu uitați nici de teme, nu uitați nici că cei mici vă vor la joacă!
Adresați-vă copiilor atât cu invitații la joacă, cât și cu cereri ferme legate de teme! Copiii sunt cu voi în casă, se așteaptă să aveți timp și disponibilitate pentru ei! Și chef de joacă!
Este un moment bun de a crea amintiri frumoase în joacă! Exista timp pentru copii și timp pentru altele, iar în timpul pentru copii, vă recomandăm sa echilibrați cele două roluri!
Vă recomandăm să vorbiți cu copiii despre gripă, prevenție, carantină! Copiii văd că sunteți îngrijorați și au nevoie să știe ce se întamplă! Fără să îi speriați, responsabil și cu grijă explicați-le de ce stau în casă, de ce trebuie să se spele pe mâini și de ce trebuie să respectăm strict regulile! Tocmai pentru a trece cât mai bine peste această perioadă!
Copiii înțeleg! Folosiți un limbaj adecvat vârstei lor și nivelului lor de înțelegere!
Copiii, în absența informațiilor de la voi, își găsesc singuri surse, de cele mai multe ori îndoielnice sau înspăimântătoare!
Vă recomandăm să permiteți copiilor să vorbească cu colegii lor la telefon, cu prietenii. Și pentru ei izolarea este dificilă și nevoia de a fi în contact cu oamenii este aceeași!
Adulții, acum, vorbesc tot timpul la telefon cu cineva, pentru că au nevoie să rămână conectați cu lumea! Cu măsură, și copiilor li se poate permite să-și împărtășească ziua cu prietenii lor!
Vă recomandăm să vă stabiliţi un obiectiv central pentru această ‘vacanţă forțată’. Fie că vă doriți să-l învățați pe copil sî folosească toaleta, sa gătească ceva sau să învețe spaniola!
Acum este timp şi, cu un plan bun, puteţi achiziţiona acele lucruri mari, importante, cărora înainte, nu le venea rândul din lipsă de timp!
Puneti-vă întrebarea: „Ce pot eu să-l învăț pe copil în aceste două săptămâni?” Și concentrați-vă pe un obiectiv mare, în fiecare zi, fără să vă pierdeți în multitudinea activităților de zi!
Vă invităm să ne lasați într-un mesaj obiectivul, şi vom culege reușitele la finalul acestei perioade!
Vă recomandăm să vă stabiliți un timp și un spațiu personal, fără copii, în care să puteți fi doar împreună cu adulții din casă, sau singuri! A le pune limită copiilor și a-i ajută să înțeleagă că adultul are nevoie de timp personal, nu doar că este recomandat, dar este foarte sănătos!
În câteva zile vor învața că într-un anume timp nu pot interveni, decât dacă e urgent. Desigur că trebuie clarificat cu ei ce este o ‘urgență’!
Nu uitați faptul că toți copiii imită, într-o măsură mai mare sau mai mică!
Dacă vrei să citească, citește astfel încât să te vadă!
Dacă vrei să fie vesel și să se distreze, dansează tu primul!
Dacă vrei să facă patul, fă-l tu pe al tău primul!
Dacă vrei să înțeleagă că ai nevoie de timp cu partenerul tău, pune-i o limită, și fii tu consecvent!
Copiii pot să te încarce, sau descarce de energie!
Nu uită să-ți iei energie din lucrurile de care ai nevoie și care îți sunt accesibile acum, în casă!
Vă recomandăm să generalizați cu copiii ce au învățat la terapie, chiar și lucrurile de mult învățate!
Ocazia folosirii unor noțiuni bine știute oferă prilej de recompensare bogată, crește cooperarea copilului, efortul său și stima de sine!
Vă recomandăm să „ieșiți în oraș” în această seară. Faceți floricele, comandați (faceți pizza), cocktail, limonadă, îmbrăcați-vă, lasați copiii să vă coafeze, și la o anumită oră dați-vă întâlnire în sufragerie!
Alegeti un film sau un joc și încercați să vă bucurați de el.
Daca copiii sunt mici, și le plece Monopoly, nu țineți cont de reguli. Monopoly se poate juca și fără să cunoaștem banii sau valoarea caselor.
Recomandăm și seara de fitness cu copiii. Evident, fără așteptări de performanță!
Vă recomandăm să creați un orar pentru toți din casă! Sigur că un orar cuprinde ore, dar acum chiar sunt importante orele și încercarea de a le respecta!
Creierul suportă mult mai bine lucrurile pe care știe când le are de facut!
Pentru acest orar, alternați activitățile de muncă/teme, cu cele de relaxare și respectați-le.
În acest mod le puteți crea și copiilor rutine, pe de o parte de a face temele și pe de alta parte de a respecta orarul vostru!
Dacă și voi aveți lucru de acasă sau timpul de relaxare, copilul va învăța să le respecte!
Vom publica mai multe recomandări în zilele ce urmează! Urmăriți, așadar, această pagină sau pagina de Facebook
Material realizat cu sprijinul WEBGROW și Alina Voinea (cereunmanual.ro)