DANIELA (Martinescu) Gavankar în presă
Ce șanse de recuperare au copiii cu autism în România
Țara noastră a făcut mari progrese în ceea ce privește depistarea autismului și terapiilor aplicate în aceste cazuri. Astfel, tulburarea poate fi depistată precoce – înaintea vârstei de 3 ani, uneori în jurul vârstei de 18 luni, iar terapiile pot da rezultate foarte bune datorită profesioniștilor din acest domeniu.
Educatorii – mai pregătiți pentru primirea copiilor cu autism în grădinițe
În fiecare an în luna aprilie, Asociația AITA organizează cursuri gratuite pentru educatorii și învățătorii din București, chiar la ei în grădinițe, pentru a-i sprijini în demersul lor de a primi, integra și înțelege cât mai armonios copiii cu autism.
Semnele autismului la copii. Cum recunoști simptomele acestei tulburări de dezvoltare
Semnele autismului la copii nu sunt foarte evidente, așa că pot fi ușor trecute cu vederea. La naștere, copilul este aparent normal, nu are anomalii fizice sau neurologice. Debutul acestei tulburări se instalează de regulă înaintea vârstei de 2-3 ani, dar se poate depista chiar în primul an de viață.
Este important ca părinții să cunoască primele semne ale autismului la copii pentru a putea, în cazul în care există suspiciunea de autism, să meargă la medicul specialist psihiatru pentru diagnostic și ulterior copilul să poată beneficia de terapii în vederea recuperării.
Autismul la copii. Interviu cu Daniela Gavankar, psiholog și președinte AITA
Autismul este o tulburare de dezvoltare și una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor. Cauzele care duc la apariția acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul înregistrează o creștere alarmantă, în toate mediile, și în România.
6 mituri despre autism. Ce este real și ce nu
Diagnosticul de autism nu este ușor de primit de către niciun părinte. Cu toții ne dorim ca micuții noștri să fie sănătoși.
Abordarea Blue în autism, mai mult decât ABA
În România anului 2004 auzeam pentru prima oară de ABA ca abordare terapeutică în cazul copiilor cu autism. ABA a adus multă speranță în România în rândul parintilor copiilor cu autism fiind înțeleasă ca un răspuns la toate problemele unei persoane cu autism. Astăzi, la 14 ani de atunci, lucrurile s-au mai domolit, iar ABA a fost așezată acolo unde îi este locul, și este considerată ca fiind una dintre abordări, și nu unica abordare care poate ajuta o persoană cu autism.
Un vis devenit realitate: Cum a făurit psihologul Daniela Gavankar o lume mai bună pentru copiii cu autism și familiile lor
Daniela (Martinescu) Gavankar este psihologul și președintele fondator al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism – AITA, care anul acesta împlinește 10 ani de existență. AITA este un centru de referință în România, unde părinții vin cu speranța și copiii cu bucurie, pentru că aici terapia se face pe bază de recompense și bună dispoziție dincolo de profesionalism și atenția de care specialiștii dau dovada permanent.
Cum recunoști primele semne de autism și la cine apelezi
Ultimii ani au fost marcați de o creștere impresionantă și alarmantă a cazurilor de autism în întreaga lume. Și în România acest diagnostic schimbă viețile a mii de familii care se văd nevoite să-și schimbe prioritățile, să caute intervenții, specialiști și ajutor pentru copilul lor.
Cum recunoști primele semne de autism și la cine apelezi
În cazul copiilor cu autism, terapia începută timpuriu oferă mari șanse de ameliorare. De aceea este foarte important să știi care sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei.
SIMPLITATEA ESTE COMPLEXITATEA REZOLVATĂ.
— Constantin Brâncuși